Het Russische kerstfeest valt niet op 25 en 26 december. De meeste Russen zijn orthodox en het orthodoxe kerstmis (Rozjdestvo-Рождество) wordt op 7 januari gevierd.
Jovyj got (Russisch: Новый Год, vrij vertaald: Oud en nieuw, letterlijk vertaald: Nieuwjaar) wordt gevierd op 31 december en is zonder twijfel een van de belangrijkste feestdagen in Rusland.
Anders dan in veel westerse landen is oudejaarsdag een belangrijkere feestdag dan Kerstmis. Dit komt omdat in de Sovjetperiode religieuze vieringen niet waren toegestaan. Alle inspanningen waren dan ook gericht op de viering van het nieuwe jaar. De kerstboom werd veranderd in de nieuwjaarsboom: novogodnja jolka (letterlijk: nieuwjaarsspar). Hoewel Kerstmis sinds de val van de Sovjet Unie officieel wordt gevierd, is nieuwjaarsavond nog altijd de favoriete Russische feestdag.
Jolka (Ёлка), de nieuwjaarsboom, is ook de naam van het kinderfeest dat gehouden wordt op alle scholen, jeugdverenigingen en kinderdagverblijven. Veel bedrijven organiseren dit feest dan ook voor de kinderen van hun werknemers.
Kinderen verkleden zich in allerlei kostuums, zoals bij het carnaval in Nederland. Het wordt ook wel het Nieuwjaars carnaval genoemd. Er wordt een belangrijk nieuwjaars lied gezongen: “Er was een nieuwjaarsspar in het bos geboren…”.
Alle kinderen krijgen van Ded Moroz (Russisch: Дед Мороз) en zijn kleindochter Snegoerotsjka (Russisch: Снегурочка) geschenken.
Ded Moroz (Vadertje Vorst) heeft een lange, witte baard en draagt een magische staf. Met deze staf kan hij alles wat hij aanraakt bevriezen. Hij woont met zijn kleindochter Snegoerotsjka (Sneeuwmeisje) diep in het bos, is zeer verbonden met de natuur, reist in een door drie schimmels getrokken slee – de trojka – en draagt een grijs met blauwe bontjas, die kan echter ook geel, groen of rood zijn.
Er zijn veel andere tradities bij de viering van het Nieuwjaar zoals het kijken naar de film “Ironie van het lot, of geniet van uw bad” of naar het showprogramma “Goloeboj ogonjek “( Het blauwe vuurtje) met zang en dans van beroemde artiesten. Verder krijgen de mensen nieuwjaarswensen van het staatshoofd, gaan ze samen met familie koken, eten haring onder een “bontjas” en/of sandwiches met kaviaar en drinken de onmisbare “Sovjet-champagne” om 12uur s’ nachts.
Het is de gewoonte om een nieuwjaarswens te doen terwijl je het glas champagne heft op het nieuwe jaar. Bovendien is de viering van het nieuwe jaar ondenkbaar zonder het aansteken van rotjes en vuurwerk en natuurlijk worden er telefoontjes met felicitaties aan familie en vrienden gepleegd.
Als je de kans krijgt om het Nieuwjaar te vieren met de Russen, twijfel er niet over. Het is een onvergetelijke ervaring.