Cenote

Mijn achtjarige dochter vroeg me een paar weken geleden of we een keer naar Mexico op vakantie konden gaan.

“Waarom precies naar Mexico?”- vroeg ik terug.

“Niet iedereen die in de cenote gaat, komt er ook weer uit…” zei de kleine met een grote lach. Ze herhaalde de lijnen van de leguanen die Cenote Sac Actun bewaken in haar favoriete tekenfilm Octonauts.

“Het zou geweldig zijn om terug te reizen naar Yucatán met jou. Papa en mama hadden daar zoveel plezier met het bezoeken van de ruïnes van piramides van Chichen Itza en Cobá in de jungle, snorkelen en duiken naast enorme schildpadden en zwemmen in cenotes.”

Ik begreep de droom van mijn dochter om in de koude herfst- of wintermaanden naar Mexico te gaan volledig. Precies van november tot februari is Mexico is een geweldige vakantiebestemming. We brachten een van onze beste vakanties door op het schiereiland Yucatán vlakbij Tulum: een uitgestrekte kustregio vol tropische stranden, spectaculaire wilde dieren, oude Mayaruïnes, kleine dorpjes en spannende bezienswaardigheden. Net als het strand onder de ruïnes van Tulum, een van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest en waar ik niet eens spijt had dat leguanen mijn broodje afpakten. Zelfs na tien jaar herinner ik me nog de ongelofelijke turquoise kleuren van het water, het extreem witte zandstrand en de grote golven. Tulum zelf ligt op slechts 130 km afstand ten zuiden van Cancún.

Maar er is meer dan dat!

In Yucatán zijn namelijk duizenden van de bovengenoemde cenotes te vinden. Sommige van deze waanzinnige natuurverschijnselen zijn tientallen meters onder de grond verstopt en andere vind je direct aan de oppervlakte. Je kan onwijs mooi snorkelen in het kristalheldere water en er zwemmen vaak kleine visjes die aan je tenen gaan knabbelen. Trek je bikini of zwembroek aan, zet je snorkel op je gezicht en het is één en al genieten.

Wat is een cenote eigenlijk?

De cenote is een natuurlijk gevormde kegelvormige karstformatie. Hoewel hij in veel delen van de wereld voorkomt, komt hij het meest voor en is hij het best bekend onder deze naam in Yucatán.

Het wordt gevormd door breuken in de kalksteen, variërend in diameter en diepte van een paar meter tot honderden meters, en er staat meestal stilstaand water in, of in sommige gevallen, stromend water.

Cenotes waren voor de Maya’s heilige plaatsen omdat het volgens hen de ingang was naar de onderwereld. De naam is afgeleid van het Maya-woord tz’onot, wat put of kloof betekent. De onderwereld is het dodenrijk en één van de drie werelden waar hun goden leven. De cenotes werden destijds gebruikt om offers te brengen, waaronder soms ook mensenoffers. Daar zie je nu gelukkig niets meer van terug!

Cenote Ik Kil

Onze eerste keer in een cenote was een onderdeel van een dagtocht naar Chichen Itza zelf. Veel bezoekers die willen afkoelen na een rondleiding door Chichen Itza, komen langs bij de Cenote Ik Kil, en dat deden wij ook.

Allereerst natuurlijk vanwege de schoonheid, maar ook vanwege de ligging werd deze cenote ontzettend populair. Het was maar 5 minuten voor ons met de bus om vanaf de Maya piramide hier te komen.

Volgens archeologen was cenote Ik Kil een plek waar de Maya’s tot de regengod Chaac baden en waar mensen zijn geofferd aan deze god. Daarom wordt het ook wel de heilige cenote genoemd.

Het waterniveau ligt ongeveer 30 meter lager dan het oppervlak en de wanden lopen recht naar beneden tot de bodem op 50 meter onder het waterniveau, waardoor deze sinkhole 80 meter diep is. Gelukkig het kostte ons alleen een paar minuten om via de brede trap naar beneden te lopen.

Wat cenote Ik Kil zo’n dramatische aanblik geeft zijn de meterslange lianen en wijnranken die hangen vanaf de bovenkant van de cenote naar beneden. Dat is wat ik me ook het meest herinner, ik vond het leuk om groene oppervlakken te kijken overal. Het was zo leuk om te zwemmen in de cirkelvormig zwembad met babymeervallen naast me en als ik omhoog keek zag ik de lucht en alle mooie vogels.

Om te onthouden

  • Zwemvesten, kluisjes en zelfs handdoeken kunnen worden gehuurd.
  • Het is verboden om de lianen aan te raken en bewakers van dienst houden een oogje in het zeil.
  • Ondanks de grote diepte is springen vanaf de top absoluut NIET toegestaan.
  • Het is ook verboden om met drones te vliegen in het Ik Kil cenote park.
  • Vooral de laatste jaren dankzij Instagram zijn de cenotes ontzettend populair geworden en is het er dus erg druk. Ga daarom bij voorkeur rond openingstijd, want dan heb je deze natuurwonderen bijna voor jezelf voordat de grote bussen vol toeristen er zijn.
  • Draag over het algemeen geen make-up, huidproducten, insectenwerende middelen en zonnebrandcrème als je de cenotes bezoekt. Vergeet niet dat cenotes zoetwaterbronnen zijn die deel uitmaken van ondergrondse rivieren.